Efectele curentului electric

EFECTELE CURENTULUI ELECTRIC


Curentul electric reprezintă mişcarea ordonată a purtătorilor de sarcină electrică.
Trecerea curentului electric prin circuitele electrice este însoţită de apariţia unor fenomene cărora le spunem efecte ale curentului electric.
În continuare voi prezenta următoarele efecte:


1.EFECTUL TERMIC AL CURENTULUI ELECTRIC
La trecerea curentului electric printr-un conductor acesta se încălzeşte şi degajă căldură în exterior.

Efectul termic al curentului electric este utilizat în funcţionarea unor aparate electrocasnice: reşoul, fierul de călcat, cuptorul electric, uscătorul de păr, radiatorul electric, becul cu incandescenţă, fierbătorul electric, etc.

Termoplonjonul.

Termoplonjonul (fierbătorul electric) este un încălzitor electric cu ajutorul căruia se fierb lichidele. Utilizarea lui corectă se face astfel: se introduce complet în lichid, până la acoperirea totală a părţii metalice care încălzeşte şi apoi se conectează la reţeaua electrică.

            Dacă se introduce întâi ştecherul în priză şi apoi termoplonjonul în lichid există riscul de a se încălzi până la topirea conductorului. Acelaşi pericol există dacă se introduce în lichid numai o parte mică din spirala fierbătorului.
            Termoplonjoanele care există în comerţ au puteri definite 300W - 500W şi funcţionează la tensiunea de 220 V.
            Astfel de încălzitoare sunt foarte practice, încălzesc rapid, comod şi fără pierderi prea mari pentru că se introduc direct în lichid şi nu mai încălzesc şi aerul din jur, ca plitele electrice.

Uscătorul cu aer cald.

            Uscătorul cu aer cald este un alt aparat folosit în gospodărie. Un motor electric, echipat cu un mic ventilator, antrenează aerul printre spirele unui rezistor încălzit electric.
            Încălzit astfel, aerul este canalizat prin orificiul de ieşire al aparatului şi trimis către obiectul care trebuie uscat. Este utilizat de obicei la uscarea părului.


Incubatorul.

Incubatorul sau clocitoarea electrică este un dulap mare, cu rafturi (locașuri) în care sunt aşezate ouălele ce trebuie încălzite electric. Căldura produsă la trecerea curentului electric prin rezistenţe înlocuieşte pe cea degajată de corpul găinilor. În clocitoare electrice ouăle nu se sparg şi nu se răcesc. Din acest motiv, numărul puilor scoşi, la suta de ouă clocite, este cu 20% mai mare decât prin clocirea naturală. În aceste aparate, temperatura este reglată automat, iar învârtirea ouălelor este realizată tot automat la intervale de timp corespunzătoare. Cu ajutorul incubatoarelor se clocesc mii de ouă, în timp ce o găină poate cloci în 21 de zile numai 20-25.


Lampa electrică cu incandescenţă.

Un corp încălzit la o temperatură ridicată începe să lumineze (devine incandescent). Firele metalice prin care se stabileşte curentul electric se încălzesc până devin incandescente. Pe acest proces se bazează funcţionarea becurilor electrice. Filamentul lor se construieşte din metale care se topesc la temperaturi foarte înalte (tungsten, osmin, tantal). Balonul de sticlă în care se află filamentul este golit de aer şi apoi umplut cu un gaz inert, la o presiune mică (Kripton). Mărimea şi forma becurilor depind de puterea pentru care sunt proiectate să funcţioneze, iar alegerea becului potrivit se face în funcţie de încăperile şi suprafeţele care trebuie iluminate. Alegând în mod judicios puterea becurilor se realizează o iluminare bună şi o economisire a energiei electrice.

Ciocanul de lipit.
Ciocanul de lipit serveşte pentru transportul căldurii de la sursa de căldură la piesa şi aliajul de lipit. Ciocanul de lipit se confecţionează din cupru electrolitic.


Siguranțe fuzibile
 
  Sunt aparate de protecție la scurcircuit. Ele conțin un fir fuzibil care la apariția unui curent foarte mare (de scurcircuit) se topește și întrerupe circuitul.









Relee termice

   
Sunt aparate de protecție care au în componență o lamelă bimetalică. Sub acțiunea curentului electric de suprasarcină se încălzește, se deformează și deschide un contact electric întrerupând circuitul electric.

 








NOTĂ
Căldura degajată de un conductor atunci când e parcurs de curent electric poate fi utilizată în cuptoare electrice, al încălzirea serelor, uscarea fructelor şi cerealelor, etc. însă uneori el este şi dăunător. Dacă inginerii n-ar ţine seama de acest efect în proiectarea motoarelor electrice, acestea s-ar distruge în scurt timp de la punerea lor în funcţiune. Una dintre măsurile de protecţie contra acestui efect constă în instalarea unui ventilator pe axul motorului care în timpul funcţionării antrenează aerul printre bobinele motorului, răcindu-le. Acest fapt îl puteţi constata observând un aspirator de praf în care turbina care absoarbe praful serveşte şi ca ventilat al motorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu